literatura faktu

Bjørn Godøy – Ti tusen skygger. En historie om Norge og de spedalske

Spedalskhet er en av de eldste og verste sykdommer som menneskeheten kjenner til. Tidlig på 1800-tallet gikk den blant annet under navnet Lepra borealis, Norvegica. Andre steder i Europa var spedalskhet utryddet for lengst. I Norge herjet sykdommen verre enn noensinne.

«et helhetlig grep om en grufull historie.» Aftenposten
På kyststrekningene mellom Stavanger og Tromsø levde folk i angst for å bli rammet. Minst ti tusen mennesker opplevde at marerittet ble virkelighet. Spedalskhet forvandlet dem til skrekkinngytende, dødningaktige skikkelser. De ble makabre skygger av seg selv.

I førti år, mellom 1830 og 1870, fremsto spedalskhet som en av de største truslene mot folkehelsen i Norge. Sykdommen lenket landet fast til en dyster og primitiv fortid – i en periode da myndighetene mer enn noe ønsket å modernisere samfunnet.

Ti tusen skygger er historien om en fryktelig sykdom, om norske myndigheters kamp for å utrydde trusselen, og om mennesker som ble ødelagt på grusomste vis. Det er også fortellingen om en komité som foreslo å kastrere alle menn i visse familier, om uregjerlige spedalske med draget på damene, og om leger som mente at Vestlandet simpelthen var helsefarlig.   źródło opisu: http://spartacus.no/index.php?ID=Bok&ID2=778 źródło okładki: http://spartacus.no/Assets/Bokbilder/778.Bok_fil.192.jpg

Wydawnictwo:
spartacus
tytuł oryginału:
Ti tusen skygger

data wydania:
2014 (data przybliżona)

ISBN:
9788243006126

liczba stron:
257

kategoria:
literatura faktu

język:
norweski